Bilangan
mangsa yang terjejas dek keracunan makanan restoran Spize, kini
mencapai 81 orang, menurut maklumat terkini daripada Kementerian
Kesihatan (MOH) hari ini (15 Nov).MOH
menambah, sehingga 5.00 petang tadi, sembilan mangsa masih lagi dirawat
di hospital akibat keracunan tersebut yang berlaku pada 7 November,
manakala 37 pesakit lain sudahpun dibenarkan keluar hospital. Para
mangsa yang masih berada di hospital berada dalam keadaan stabil menurut
MOH lagi.
Dalam
pada itu, kematian salah seorang mangsa semalam akibat keracunan itu,
Mohamad Fadli Mohd Saleh, kini disifatkan sebagai kes koroner.Allahyarham
Mohamad Fadli, 38 tahun, di kalangan 47 orang yang dimasukkan ke
hospital setelah memakan makanan bento yang dipesan dari restoran Spize 7
November lalu.
Ayah dua orang anak itu meninggal dunia malam semalam, di Hospital Besar Sengkang (SKH).
Dalam satu kenyataan media oleh Kementerian Kesihatan (MOH) kepada pihak kami, kesnya itu merupakan kes koroner.Pagi
tadi, keluarganya kelihatan berada di rumah mayat Hospital Besar
Singapura dalam proses menuntut jenazah Allahyarham yang dihantar ke
sana dari SKH.
Keluarga Allahyarham yang ternyata begitu terjejas dengan pemergiannya, meminta diberikan ruang peribadi dan enggan diwawancara.
BERAPA SERING KEMATIAN AKIBAT KERACUNAN MAKANAN BERLAKU?Insiden
keracunan makanan yang mencatat lebih 70 mangsa ini adalah kes paling
buruk dalam tempoh sekitar sedekad, semenjak kes keracunan rojak India
Geylang Serai yang menjejas 150 orang berlaku pada 2009 - meragut dua
nyawa.
Pemilik gerai rojak tersebut, Sheik Allaudin Mohideen kemudiannya dikenakan denda $9,000 dan lesennya ditarik balik.Mengulas
mengenai kes terbaru ini, pakar-pakar perubatan yang kami temui
menjelaskan kematian akibat keracunan makanan sebenarnya jarang-jarang
berlaku."Keracunan
makanan akan menyebabkan simptom seperti demam, mual, muntah-muntah,
cirit-birit, tetapi ia jarang membawa kepada kematian dalam tempoh yang
singkat. Kecuali komplikasi berlaku," kongsi Dr Chung Wing Hong, dari
Finest Health Medical Centre.
Ia
menjadi lebih serius jika berlaku beberapa komplikasi tertentu, seperti
penyahhidratan yang membawa kepada kegagalan buah pinggang."Apabila
jangkitan menjejas saluran darah, lebih banyak komplikasi boleh berlaku
dan membawa kematian. Tetapi di Singapura sistem sokongan perubatan
adalah baik dan lazimnya boleh merawatnya. Bagi pesakit seperti ini
(Fadli), ia di luar kebiasaan," kata Dr Lim Kim Show, seorang pakar
perubatan keluarga, Life Family Clinic.Komplikasi
juga lebih berkemungkinan berlaku jika si pesakit atau orang yang
terkena keracunan makanan sememangnya mempunyai penyakit kronik atau
daya ketahanan tubuh yang lemah.
CAWANGAN LAIN JUGA DIPERIKSA
Cawangan
Spize di River Valley Road, yang menjadi punca keracunan makanan pada 7
November, masih lagi digantung oleh pihak berkuasa.Kru
BERITA yang berkunjung ke sini mendapati cawangan ini mendapati, para
pekerja restoran masih lagi menjalankan pelbagai kerja-kerja pembersihan
.
Menurut
mereka, pemantauan dijalankan dengan kerap oleh kaki tangan pihak
berkuasa dari Agensi Sekitaran Kebangsaan (NEA), Kementerian Kesihatan
(MOH) dan Penguasa Agromakanan dan Veterinar (AVA).
0 Response to "Bilangan kes keracunan makanan Spize kini capai 81 orang"
Post a Comment